Наливка з брусниці: рецепт на горілці в домашніх умовах

Наливка з брусниці – сибірське здоров’я

Готування наливки – процес доступний абсолютно кожному в силу своєї дешевизни, простоти приготування і доступність сировинної бази, тому він користується такою популярністю в народі. Серед північних регіонів Росії, де не визріває виноград, відмінною альтернативою є ягідні настоянки та наливки. Одна з них — наливка з брусниці, ягоди так добре відомої жителям Далекого Сходу, Сибіру і тундри.

Зміст

Історія виникнення наливок

Історія показує, як високо оцінювали алкогольні напої наші предки. Виготовляли в домашніх умовах переважно наливки і настоянки. Їх цілющу силу людство пізнало ще в давнину.

так Дійшли наших часів літопису і народні оповіді наводять приклади чудесних зцілень їх героїв з допомогою чудодійних зіль, які виготовлялися на основі трав і ягід, що згодом, як вважають історики, породило технологію і рецепт виготовлення сучасних настоянок і наливок.

У Росії також серед інших, що містять алкоголь напоїв особливу увагу відводилося настоянками та наливок, які застосовувалися в народі не лише як гостину до святкового столу, але і як цілюще зілля від багатьох хвороб.

Часи змінилися, сьогодні полиці магазинів та супермаркетів рясніють всіляких алкоголем на будь-який смак, однак промислові технології виготовлення, часто засновані на застосуванні хімічних інгредієнтів, не завжди дають можливість отримати дійсно корисний алкогольний напій. Тому, якщо ви хочете отримати напій, максимально зберіг цілющі властивості сировини, з якої він був виготовлений, і здивувати своїх гостей, приготуйте наливку самі, використовуючи старовинний рецепт наших предків.

Сибірський доктор – брусничная ягода

Вічнозелений чагарник з кораловими ягодами з давніх часів використовували не тільки в харчових цілях. З допомогою брусниці лікували цингу, ревматизм, захворювання сечового міхура. Ягоди сушили на зиму і готували з них цілющі настої.

Використовували брусницю в лікуванні лихоманить хворих, після перенесених тяжких травм, як дезінфікуючий засіб і вітамінізований напій. Брусничну воду вживали при угарі, сонячному ударі, суглобових болях і ангіні. З неї виготовляли охолоджувальні компреси, застосовували при лікуванні лишаїв і корости. Брусничне варення давали породіллям для запобігання маститу. Широко застосовується брусниця і в кулінарії в сушеному, квашене, консервованому і замороженому вигляді.

Особливу популярність у північних народів має наливка з брусниці, яка зберігає всі корисні властивості ягід.

Процес екстракції при виготовленні наливок

З точки зору хімії наливка – це витяжка з ягід і фруктів з допомогою екстрагуючу рідини, в якості якої виступає етиловий спирт (або горілка). Клітковина, яка перебуває у рослинній сировині, яка застосовується при виготовленні таких напоїв, занурена в розчин води і спирту руйнується, при цьому корисні речовини, що містяться в ягодах і фруктах (вони можуть бути свіжими, сушенными, подрібненими) змішуються з екстрагуючу рідиною.

Після проведення фільтрації клітковина, яка зруйнувалася, отцеживается. Результатом цього процесу є напій, який набуває запах, колір і смак того сировини, з якої він був виготовлений.

В основі приготування абсолютно всіх наливок лежить процес екстракції, що робить подібним технологію виготовлення цих напоїв, розрізняючи їх лише за смаковими якостями вихідної сировини та додаткових елементів залежно від рецептури.

Наливка не є вином, оскільки в процесі її виготовлення не відбувається процесу бродіння. Необхідно зауважити, що якщо ви просто разбавите горілку або спирт фруктовим соком, отриманий напій не буде наливкою, незважаючи на те, що він буде мати схожий запах і смак, проте такий напій не є спиртовою витяжкою, а отже, не стане і наливкою.

В процесі приготування напій настоюється кілька місяців і виготовляється при певному температурному режимі. Рецептура його виготовлення припускає додавання цукру, в результаті чого напій набуває благородний смак і робиться схожим на вино.

Існують способи приготування скоростиглих наливок, які готуються протягом доби. Спосіб їх виготовлення передбачає ловлення ягід, які заливаються горілкою в остигає російської печі протягом декількох годин, в результаті чого напій набуває темно бурий колір.

Технологія виготовлення наливок

Як ми вже говорили, технологічний процес виготовлення різний наливок подібний, відрізняється лише рецепт їх виготовлення. Розглянемо основні технологічні моменти, дотримання яких є важливим при виготовленні цього напою.

    • Підготовка сировини. У приготуванні необхідно використовувати ягоди, які досягли певної зрілості — добре визріли, але не перестиглі. Міститься в зелених плодах кількість цукру ще не є достатнім для виготовлення напою, а перестиглі ягоди містять велику кількість пектину, який зробить його каламутним. Злегка пом’яті і лежалі плоди цілком припустимі для виробництва. Головне, щоб вони не містили цвілі і гнилизни, що відіб’ється на смакові якості напою.
    • Підготовка тари. В якості тари для настоювання краще використовувати скляну. Добре підійдуть винні бутлі або трилітрові скляні банки. Тара повинна бути обов’язково чистою і сухою.
    • Готування наливки. Заповнювати ягодами необхідно дві третини обсягу виготовленої тари, обсяг, що залишився, заповнити горілкою. Кришкою бутель закривати не потрібно, щоб напій міг дихати. Щоб уникнути попадання сміття і мошок, закрити бутель марлею або не щільною тканиною. Бутель ставимо у тепле місце на три місяці.
  • Процес настоювання. Наполягати наливку можна як на спирту, так і на горілці. Для того, щоб ягоди краще віддавали свої корисні речовини ємність необхідно періодично струшувати, щільно прикриваючи горлечко кришкою.
  • Фільтрація. Після настоювання напій потрібно відфільтрувати, для того, щоб видалити залишки відмерлої клітковини, яка знаходиться в ньому у вигляді осаду. Якщо наливка вийшла дуже міцною, а хочеться наблизити напій по спиртовому змістом до вину, його можна розбавити водою приблизно на чверть від отриманого обсягу рідини.
  • Додавання цукру. Після того, як напій профільтрували потрібно визначити його обсяг, щоб пропорційно додати цукор, приблизно 200 грам на літр. Цукор потрібно не просто всипати, а приготувати з нього сироп. Цукор розчинити в невеликій кількості води і поставити на вогонь, після повного розчинення цукру сироп остудити.
  • Розлив. Після повної готовності наливки необхідно розлити її по пляшках, обов’язково скляним і щільно закупорити пробками.
  • Зберігання. Строк її зберігання не обмежується. З часом вона стане тільки краще. Зберігати наливку потрібно у прохолодному місці, а пити в теплій компанії. І тоді від її вживання ви отримаєте справжню насолоду.

Наливка з брусниці – рецепт виготовлення

Брусничная наливка має свій маленький секрет виготовлення. Незважаючи на те, що визріває брусниця восени, починати процес її виготовлення потрібно ще навесні. Справа в тому, що наполягати брусничну наливку потрібно не на звичайній горілки, а на полинового. Тому перш ніж приступити до виготовлення наливки, приготуємо, спочатку, полинову горілку.

Рецепт, за яким виготовляється наливка з брусниці, простий. Необхідно взяти суху траву полину з розрахунку 5 г на літр і залити її горілкою. Настоюватися така суміш буде поки не дозріє брусниця, тобто до осені.

В основному рецепт брусничної наливки містить:

  • свіжі ягоди – пів кілограма;
  • горілка – один літр;
  • цукор або мед – 100 — 300 гр. на літр готової наливки за смаком;
  • полин – 5 грам.

Є й інший рецепт виготовлення наливки:

  • склянку брусниці;
  • горілка — 0,75 літра;
  • смородина – кілька гілочок;
  • м’ята – одна, дві гілочки

Рецепт, який передбачає виготовлення настоянки на спирту готується з додаванням води, не дивлячись на міцність спирту, напій виходить досить м’який з красивим рубіновим кольором. Ягоди можна потовкти дерев’яним товкачем, щоб краще віддавали сік, але враховуючи, що вони досить м’які особливої необхідності в цьому немає. Як екстрагуючу рідини можна застосувати і самогон.

Вживати напій потрібно акуратно, оскільки наливка п’ється дуже легко і приємно, а звалити з ніг може навіть ведмедя!

Короткий опис статті: збір брусниці у фінляндії Серед північних регіонів Росії, де не визріває виноград, відмінною альтернативою є ягідні настоянки та наливки. Одна з них — наливка з брусниці. Рецепт процесу виготовлення напою наливка з ягід брусниці на горілці з цукром

Джерело: Наливка з брусниці: рецепт на горілці в домашніх умовах