БРУСНИЦЯ (Vaccinium vitis-idaea): Лікувальні властивості
Народні назви брусниці: брусниця, брусеня, буровика, боровика
Аптечне назва брусниці: листя брусниці (Folia Vitis idaea), пагони брусниці (Cormi Vitis idaeae)
Цвітіння брусниці: травень-червень
Час збору брусниці: ягоди — серпень-вересень, листя — березень-липень, жовтень-листопад.
Використовувані частини брусниці. плоди, листя
Родове латинська назва брусниці походить від лат. «baccinium»,що означає «ягідний кущ».
Видова назва брусниці – «vitis idaea» в перекладі з латині означає «идский виноград».
З науковим видовим найменуванням брусниці — vitis-idaea — не все так просто. Якщо перевести, виходить «виноградна лоза гори Іда». Ця гора знаходиться на найбільшому острові Греції — Криті. Але на ньому боліт, де росте брусниця, немає і в помині. Виходить загадка.
Відповідь на неї пов’язаний з давньогрецькою богинею родючості Кибелой, якою в давнину віддавали почесті на Криті. Голову Кібели прикрашав вінок, в який були вплетені самі різні рослини. Були в цьому вінку і гілочки брусниці.
Брусниця було відомо стародавнім грекам і римлянам. Її згадує поет Вергілій. Про Кібеле з її вінком і згадали вчені, які давали брусниці наукова назва.
Проте асоціацію з медициною у брусниці не випадкові:
- Брусниця заслужено вважається цілющою і входить в дюжину кращих лікарських дарів лісу.
ВИРОСТАННЯ БРУСНИЦІ
Восени на зеленувато-жовтому тлі торф’яних боліт європейської частини Росії, в Сибіру і на Далекому Сході яскравими червоними мазками горять червоні ягоди брусниці.
Брусниця — вічнозелений чагарничок заввишки 10-30 см з повзучим кореневищем і прямостоячими, гіллястими стеблами. Листя товсті, шкірясті, блискучі, довгасті, на коротких черешках. Нові листя починають рости після цвітіння.
Квітки брусниці дзвонові, білі або рожеві, зібрані в пучки на верхівках минулорічних пагонів.
Плід брусниці — куляста ягода, спочатку зеленувато-біла, по мірі дозрівання стає яскраво-червоною, з кисло-солодким, терпким смаком.
Цвіте брусниця в травні-червні, ягоди дозрівають в серпні-вересні. Брусниця широко поширена в лісах і тундрах Європи, Азії та Північної Америки.
Увага. У лісі у брусниці є двійник — мучниця. Дуже на брусницю вона схожа і росте в тих же місцях. Тільки ягоди у мучниці не соковиті, а сухі, всередині наче борошном набиті і кісточка того ж тверда. Щоб відрізнити мучницю від брусниці, подивіться уважно на листя. У брусниці краю листочків загнуті вниз, а в мучниці листочки гладкі, рівні.
У рослини брусниці є цікаві особливості
По-перше, брусниця оригінально вирішує проблему видобування мінеральних солей, яких болотних рослин завжди не вистачає.
Листя брусниці здатні вбирати вологу з повітря за допомогою особливих груп клітин на листках. З дощової вологою надходять в рослину і солі.
По-друге, у брусниці незвично довге, що йде вглиб кореневище. Таке може і до справжньої грунту на болоті дістатися.
Російські загадки так говорить про брусниці:
- Квітка бубонець, біленький віночок, цвіте він непышно, дзвенить він нечутно.
- Листочки з глянцем, ягідки з рум’янцем, а самі кусточки не вище купини.
- Біжать, біжать рябчики за липову мосту, побачили море, кинулися у воду.
При чому тут море?
Мова йде про перебір ягід брусниці після збору. Серед гарних міцних брусничин трапляються уражені грибком. Їх треба викинути. У давнину для цього брусницю катали по решету і опускали у воду.
Незважаючи на те, що брусниця — рослина болотне, деякі ентузіасти кімнатного квітникарства навчилися підтримувати її кущики в горщечкової культурі. Виглядають такі рослини надзвичайно декоративно. Головний секрет успіху — прохолодна зимівля при 5-12°С і постійно вологий грунт.
ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ БРУСНИЦІ
Багато болотні рослини містять речовини, що перешкоджають гниттю. Брусниця не виняток:
- Її ягоди містять бензойну кислоту і володіють хорошим антисептичну, протигнильним і бактерицидною дією.
- Доведено, що міститься в брусниці глікозид арбутин пригнічує ріст золотистого стафілокока.
- Ягоди брусниці здатні боротися з гельмінтами і м’яко слабят кишечник — тому показані при проносі, дизентерії і гастриті.
- Хоча ягоди брусниці є сильним сечогінним засобом, вони навіть у великих дозах не надають шкідливої дії на нирки.
- Свіжу і моченую ягоду прописують людям, відновлює сили після хвороб.
- Товчені ягоди в складі компресів допомагають при опіках.
- Цілий букет вітамінів робить брусницю прекрасним протицингового препаратом, який добре допомагає при гіпо — та авітамінозах.
- Листя брусниці мають сечогінну, жарознижувальну, тонізуючим і ранозаживляюшим дією.
- Відвари з листя брусниці зміцнюють капіляри, регулюють азотистий обмін і допомагають боротися із захворюваннями сечового міхура. Вони корисні при ангінах, пародонтозі і стоматиті.
- Брусниця допомагає при суглобовому ревматизмі, остеохондрозі та катарі верхніх дихальних шляхів.
- Вона допомагає виводити з організму надлишок мінеральних солей, тому здатна полегшити біль при подагрі.
РЕЦЕПТИ І ПРЕПАРАТИ З БРУСНИЦІ
Брусниця в сиропі
- Ягоди переберіть, промийте і складіть в чисто вимиту скляну банку.
- В каструлю насипте цукор, додайте 2 склянки води і лимонну цедру. Поставте на вогонь, дайте закипіти, охолодіть і процідіть.
- На 1 кг ягід беріть 300 г цукру.
- Холодним сиропом залийте брусницю, закрийте банку пергаментним папером і обв’яжіть шпагатом.
- Зберігайте в прохолодному місці.
Мочена брусниця
- Ягоди миють, перебирають, заливають холодною водою, додають цукор і сіль за смаком.
- Щоб з’явилася віддушка, не зашкодить додати гвоздику і кілька горошку запашного перцю.
- Після закипання ягода дає сік. За кольором він нагадує благородний гранат.
- Перелийте ягоди і сік в банки. Їх досить просто закрити кришкою і поставити в холодильник. Простоїть довго, нічого з ягодою не зробиться.
Варення з брусниці
- Перебрану ягоду заливають киплячою водою, перемішують і відкидають на друшляк, дати стекти воді.
- Потім брусницю кладуть в емальовану каструлю, засипають цукром, додають півсклянки води (можна додати пару ложок меду), лимонну цедру, корицю, гвоздику, доводять до кипіння і тримають на слабкому вогні 15-20 хв.
- Після остигання варення розливають по скляним банкам і закривають пергаментним папером.
Відвар з листя брусниці
- Брусничні листя зазвичай заготовляють під час цвітіння і потім сушать.
- Для приготування відвару 1 столову ложку листя брусниці кип’ятять 15 хв на малому вогні в 300 мл води.
- Потім настоюють 30 хвилин і проціджують.
- Відвар приймають по 100 мл 3 рази на день за півгодини до їжі.
По суті такий відвар є справжнім брусничним чаєм. Він тонізує, корисний при неврозах і використовується як сечогінний, жовчогінний та антисептичний засіб при запальних захворюваннях нирок, сечового міхура, сечокам’яної хвороби.
Приготування настою брусниці:
- 1 ст. л. листя заливають склянкою окропу і настоюють 20 хв.
Приготування відвару брусниці:
- 1 ст. л. листя заливають склянкою води, кип’ятять 15 хв на водяній бані, охолоджують, проціджують і доводять об’єм кип’яченою водою відвару до початкового.
ЗБІР І ЗАГОТІВЛЯ БРУСНИЦІ
- Збирають старі, перезимували листи (березень-червень) або нові листя після плодоношення (жовтень-листопад). В цей же час зрізають і цілі пагони.
- Листя і окремо пагони, розсипають і розкладають шаром 3-5 см і сушать під наметом або в сушарках при температурі 35-40°С, періодично перемішуючи.
- Термін придатності сировини — 3 роки.
- Дозрілі ягоди або сушать звичайним способом, або заливають підсолодженої кип’яченою водою («мочена брусниця»).
ЗАСТОСУВАННЯ БРУСНИЦІ
Брусницю широко використовують як в офіційній, так і в народній медицині різних країн:
- Ягоди і листя брусниці мають яскраво виражену сечогінну, протизапальну і антибактеріальну властивостями.
- Настій і відвар листя брусниці застосовують при сечокам’яній хворобі, запаленнях нирок і сечового міхура, а також при нефропатії, пієлонефритах і набряках вагітних.
- Відвар листя ефективний при подагрі, циститі, нефриті, набряках і відкладення солей.
- Листя брусниці порівняно з листям мучниці містять менше дубильних речовин, не завжди корисних при захворюваннях нирок, що слід враховувати при застосуванні листя брусниці хворим з нирковою патологією.
- Зовнішньо у вигляді полоскань настій і відвар брусниці застосовують при ангіні, стоматиті, пародонтозі, хронічному тонзиліті, гінгівіті, виразкових ураженнях порожнини рота.
- Свіжі, мочені, сушені ягоди і брусничну воду вживають при гастритах зі зниженою кислотністю, коліті, поліартриті, при авітамінозах.
Здоров’я Вам і Вашим близьким! До зустрічей на сторінках Віртуальної школи пенсіонерки.
Не забудьте поділитися цим матеріалом «БРУСНИЦЯ (Vaccinium vitis-idaea): Лікувальні властивості» зі своїми друзями в соціальних мережах і залишити коментар до статті.
Короткий опис статті: збір брусниці Лікувальні властивості БРУСНИЦІ (Vaccinium vitis-idaea) брусниця, Vaccinium vitis-idaea, лікувальні властивості
Джерело: БРУСНИЦЯ (Vaccinium vitis-idaea): Лікувальні властивості