БРУСНИЦЯ (Vaccinium vitis-idaea): Лікувальні властивості

БРУСНИЦЯ (Vaccinium vitis-idaea): Лікувальні властивості

БРУСНИЦЯ (Vaccinium vitis-idaea): Лікувальні властивості
Народні назви брусниці: брусниця, брусеня, буровика, боровика

Аптечне назва брусниці: листя брусниці (Folia Vitis idaea), пагони брусниці (Cormi Vitis idaeae)

Цвітіння брусниці: травень-червень

Час збору брусниці: ягоди — серпень-вересень, листя — березень-липень, жовтень-листопад.

Використовувані частини брусниці. плоди, листя

Родове латинська назва брусниці походить від лат. «baccinium»,що означає «ягідний кущ».

Видова назва брусниці – «vitis idaea» в перекладі з латині означає «идский виноград».

З науковим видовим найменуванням брусниці — vitis-idaea — не все так просто. Якщо перевести, виходить «виноградна лоза гори Іда». Ця гора знаходиться на найбільшому острові Греції — Криті. Але на ньому боліт, де росте брусниця, немає і в помині. Виходить загадка.

Відповідь на неї пов’язаний з давньогрецькою богинею родючості Кибелой, якою в давнину віддавали почесті на Криті. Голову Кібели прикрашав вінок, в який були вплетені самі різні рослини. Були в цьому вінку і гілочки брусниці.

Брусниця було відомо стародавнім грекам і римлянам. Її згадує поет Вергілій. Про Кібеле з її вінком і згадали вчені, які давали брусниці наукова назва.

Проте асоціацію з медициною у брусниці не випадкові:

  • Брусниця заслужено вважається цілющою і входить в дюжину кращих лікарських дарів лісу.

ВИРОСТАННЯ БРУСНИЦІ

Восени на зеленувато-жовтому тлі торф’яних боліт європейської частини Росії, в Сибіру і на Далекому Сході яскравими червоними мазками горять червоні ягоди брусниці.

Брусниця — вічнозелений чагарничок заввишки 10-30 см з повзучим кореневищем і прямостоячими, гіллястими стеблами. Листя товсті, шкірясті, блискучі, довгасті, на коротких черешках. Нові листя починають рости після цвітіння.

Квітки брусниці дзвонові, білі або рожеві, зібрані в пучки на верхівках минулорічних пагонів.

Плід брусниці — куляста ягода, спочатку зеленувато-біла, по мірі дозрівання стає яскраво-червоною, з кисло-солодким, терпким смаком.

Цвіте брусниця в травні-червні, ягоди дозрівають в серпні-вересні. Брусниця широко поширена в лісах і тундрах Європи, Азії та Північної Америки.

Увага. У лісі у брусниці є двійник — мучниця. Дуже на брусницю вона схожа і росте в тих же місцях. Тільки ягоди у мучниці не соковиті, а сухі, всередині наче борошном набиті і кісточка того ж тверда. Щоб відрізнити мучницю від брусниці, подивіться уважно на листя. У брусниці краю листочків загнуті вниз, а в мучниці листочки гладкі, рівні.

У рослини брусниці є цікаві особливості

По-перше, брусниця оригінально вирішує проблему видобування мінеральних солей, яких болотних рослин завжди не вистачає.

Листя брусниці здатні вбирати вологу з повітря за допомогою особливих груп клітин на листках. З дощової вологою надходять в рослину і солі.

По-друге, у брусниці незвично довге, що йде вглиб кореневище. Таке може і до справжньої грунту на болоті дістатися.

Російські загадки так говорить про брусниці:

  • Квітка бубонець, біленький віночок, цвіте він непышно, дзвенить він нечутно.
  • Листочки з глянцем, ягідки з рум’янцем, а самі кусточки не вище купини.
  • Біжать, біжать рябчики за липову мосту, побачили море, кинулися у воду.

При чому тут море?

Мова йде про перебір ягід брусниці після збору. Серед гарних міцних брусничин трапляються уражені грибком. Їх треба викинути. У давнину для цього брусницю катали по решету і опускали у воду.

Незважаючи на те, що брусниця — рослина болотне, деякі ентузіасти кімнатного квітникарства навчилися підтримувати її кущики в горщечкової культурі. Виглядають такі рослини надзвичайно декоративно. Головний секрет успіху — прохолодна зимівля при 5-12°С і постійно вологий грунт.

ЛІКУВАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ БРУСНИЦІ

Багато болотні рослини містять речовини, що перешкоджають гниттю. Брусниця не виняток:

  • Її ягоди містять бензойну кислоту і володіють хорошим антисептичну, протигнильним і бактерицидною дією.
  • Доведено, що міститься в брусниці глікозид арбутин пригнічує ріст золотистого стафілокока.
  • Ягоди брусниці здатні боротися з гельмінтами і м’яко слабят кишечник — тому показані при проносі, дизентерії і гастриті.
  • Хоча ягоди брусниці є сильним сечогінним засобом, вони навіть у великих дозах не надають шкідливої дії на нирки.
  • Свіжу і моченую ягоду прописують людям, відновлює сили після хвороб.
  • Товчені ягоди в складі компресів допомагають при опіках.
  • Цілий букет вітамінів робить брусницю прекрасним протицингового препаратом, який добре допомагає при гіпо — та авітамінозах.
  • Листя брусниці мають сечогінну, жарознижувальну, тонізуючим і ранозаживляюшим дією.
  • Відвари з листя брусниці зміцнюють капіляри, регулюють азотистий обмін і допомагають боротися із захворюваннями сечового міхура. Вони корисні при ангінах, пародонтозі і стоматиті.
  • Брусниця допомагає при суглобовому ревматизмі, остеохондрозі та катарі верхніх дихальних шляхів.
  • Вона допомагає виводити з організму надлишок мінеральних солей, тому здатна полегшити біль при подагрі.

РЕЦЕПТИ І ПРЕПАРАТИ З БРУСНИЦІ

Брусниця в сиропі

  • Ягоди переберіть, промийте і складіть в чисто вимиту скляну банку.
  • В каструлю насипте цукор, додайте 2 склянки води і лимонну цедру. Поставте на вогонь, дайте закипіти, охолодіть і процідіть.
  • На 1 кг ягід беріть 300 г цукру.
  • Холодним сиропом залийте брусницю, закрийте банку пергаментним папером і обв’яжіть шпагатом.
  • Зберігайте в прохолодному місці.

Мочена брусниця

  • Ягоди миють, перебирають, заливають холодною водою, додають цукор і сіль за смаком.
  • Щоб з’явилася віддушка, не зашкодить додати гвоздику і кілька горошку запашного перцю.
  • Після закипання ягода дає сік. За кольором він нагадує благородний гранат.
  • Перелийте ягоди і сік в банки. Їх досить просто закрити кришкою і поставити в холодильник. Простоїть довго, нічого з ягодою не зробиться.

Варення з брусниці

  • Перебрану ягоду заливають киплячою водою, перемішують і відкидають на друшляк, дати стекти воді.
  • Потім брусницю кладуть в емальовану каструлю, засипають цукром, додають півсклянки води (можна додати пару ложок меду), лимонну цедру, корицю, гвоздику, доводять до кипіння і тримають на слабкому вогні 15-20 хв.
  • Після остигання варення розливають по скляним банкам і закривають пергаментним папером.

Відвар з листя брусниці

  • Брусничні листя зазвичай заготовляють під час цвітіння і потім сушать.
  • Для приготування відвару 1 столову ложку листя брусниці кип’ятять 15 хв на малому вогні в 300 мл води.
  • Потім настоюють 30 хвилин і проціджують.
  • Відвар приймають по 100 мл 3 рази на день за півгодини до їжі.

По суті такий відвар є справжнім брусничним чаєм. Він тонізує, корисний при неврозах і використовується як сечогінний, жовчогінний та антисептичний засіб при запальних захворюваннях нирок, сечового міхура, сечокам’яної хвороби.

Приготування настою брусниці:

  • 1 ст. л. листя заливають склянкою окропу і настоюють 20 хв.

Приготування відвару брусниці:

  • 1 ст. л. листя заливають склянкою води, кип’ятять 15 хв на водяній бані, охолоджують, проціджують і доводять об’єм кип’яченою водою відвару до початкового.

ЗБІР І ЗАГОТІВЛЯ БРУСНИЦІ

  • Збирають старі, перезимували листи (березень-червень) або нові листя після плодоношення (жовтень-листопад). В цей же час зрізають і цілі пагони.
  • Листя і окремо пагони, розсипають і розкладають шаром 3-5 см і сушать під наметом або в сушарках при температурі 35-40°С, періодично перемішуючи.
  • Термін придатності сировини — 3 роки.
  • Дозрілі ягоди або сушать звичайним способом, або заливають підсолодженої кип’яченою водою («мочена брусниця»).

ЗАСТОСУВАННЯ БРУСНИЦІ

Брусницю широко використовують як в офіційній, так і в народній медицині різних країн:

  • Ягоди і листя брусниці мають яскраво виражену сечогінну, протизапальну і антибактеріальну властивостями.
  • Настій і відвар листя брусниці застосовують при сечокам’яній хворобі, запаленнях нирок і сечового міхура, а також при нефропатії, пієлонефритах і набряках вагітних.
  • Відвар листя ефективний при подагрі, циститі, нефриті, набряках і відкладення солей.
  • Листя брусниці порівняно з листям мучниці містять менше дубильних речовин, не завжди корисних при захворюваннях нирок, що слід враховувати при застосуванні листя брусниці хворим з нирковою патологією.
  • Зовнішньо у вигляді полоскань настій і відвар брусниці застосовують при ангіні, стоматиті, пародонтозі, хронічному тонзиліті, гінгівіті, виразкових ураженнях порожнини рота.
  • Свіжі, мочені, сушені ягоди і брусничну воду вживають при гастритах зі зниженою кислотністю, коліті, поліартриті, при авітамінозах.

Здоров’я Вам і Вашим близьким! До зустрічей на сторінках Віртуальної школи пенсіонерки.

Не забудьте поділитися цим матеріалом «БРУСНИЦЯ (Vaccinium vitis-idaea): Лікувальні властивості» зі своїми друзями в соціальних мережах і залишити коментар до статті.

Короткий опис статті: збір брусниці Лікувальні властивості БРУСНИЦІ (Vaccinium vitis-idaea) брусниця, Vaccinium vitis-idaea, лікувальні властивості

Джерело: БРУСНИЦЯ (Vaccinium vitis-idaea): Лікувальні властивості