Брусниця . Osadovod, Все про саду, городі та дизайні

Брусниця

Брусниця . Osadovod, Все про саду, городі та дизайні

Родина Брусничні.

Брусниця відома не стільки як культурна рослина, скільки як типово лісова ягода, поширена від помірних до північних широт включно і навіть з тундрі. В минулому її природних запасів цілком вистачало для забезпечення потреб населення, і тому цілеспрямованих зусиль з її одомашнення майже ніхто не робив, принаймні в колишніх царської Росії та СРСР. У США брусницю почали вводити в культуру понад 100 років тому, а в останній чверті XX століття з нею активно почали вести роботу в Голландії, Фінляндії, Німеччини, Швейцарії та Польщі. У нас же вирощуванням брусниці досі займаються головним чином садівники-любителі.

В даний час кількість природних ягідників брусниці почало скорочуватися, що робить питання її окультурення все більш і більш актуальним, адже цей маленький, але дуже корисний ягідний чагарник цікавий і своїми лікарськими властивостями, і тим, що він може рости в таких суворих кліматичних умовах, де більшості інших ягідних культур не вижити.

Біологічні особливості

Брусниця — маленький вічнозелений (вона зберігає листя навіть під шаром снігу) чагарничок від 5 до 30 см заввишки до 50 см в діаметрі з тонким повзучим розгалуженим кореневищем, здатним досягати в довжину понад 18 м, вкорінюватися і утворювати великі колонії-куртини площею в кілька квадратних метрів, вкривають землю суцільним килимом.

Зовні ці колонії можуть здаватися скупченням одиночних рослин, але насправді вони об’єднані під землею в єдине ціле. Справжні поодинокі кущики зустрічаються дуже рідко, і будь-який з них з часом може розвинутися в нову колонію. Надземні пагони у брусниці прямостоячі, густо облистнені.

Листочки дрібні (до 1 см завдовжки), овальні, з верхнього боку листкової пластини блискучі і темно-зелені, з нижньої — більш світлі і матові, на ній можна розглянути дрібні цяточки — залозки темно-бурого кольору. Цвіте в травні—червні, тривалість цвітіння — від 2 тижнів до 1 місяця. Суцвіття густі, але короткі, малоквіткові пониклі кисті з 2-8 квіток утворюються на кінцях торішніх пагонів (відповідно, до них прив’язане і плодоношення).

Самі квітки дрібні, дзвонові, біло-рожеві (більш темні до центру віночка), володіють слабким, але приємним ароматом. Плоди — кулясті ягоди — починають дозрівати з другої половини серпня, але на пагонах з’являються і досягають остаточного розміру (в середньому 0,8 см в діаметрі; у спеціально виведених сортів діаметр може досягати 1 см і більше) дещо раніше. Нестиглі плоди білі або зеленувато-білі, стиглі — яскраво-червоні, блискучі. Під час масового плодоношення брусниця виглядає дуже декоративно. Ягоди не опадають протягом приблизно 2 місяців.

Брусниця росте повільно, на 1-2 см в рік. Перші ягоди у разі вегетативного розмноження з’являються на 2-й, рідше на 3-й рік після посадки, але вже на 3-4-й рік плодоношення стає рясним; кущики, вирощені з насіння, вперше можуть почати плодоносити і на 10-й рік (частіше на 4-5-й). Середня тривалість життя брусниці — понад 30 років. Плодоносить брусниця, як правило, щорічно.

Брусниця дуже морозостійка, під шаром снігу (або замінює його мульчі) вона витримує зимові температури більш -50 °С. Річну сильну спеку переносить погано, що обмежує її вирощування в південних регіонах. Дуже вологолюбна і відносно вибаглива до грунтів. Незважаючи на те що брусниця є лісовим рослиною, вона досить солнцелюбива.

Цінність культури

Ягоди брусниці можна вживати як в свіжому вигляді — вони не дуже солодкі, але багатьом до смаку їх приємна гірчинка, — так і в переробленому. Причому їх використовують для приготування не тільки солодких кондитерських виробів, але навіть гарнірів до других м’ясних і рибних страв. З брусниці роблять різноманітні соки, екстракти, варення, напої, серед яких найбільш відома «брусничная вода» (це дійсно вода, знаходять своєрідний смак після того, як у ній деякий час тримають спелыеягоды), її мочать і квасять. З висушених і підсмажених ягід роблять сурогат кави, а з листя — замінник чаю.

Цінується брусниця й за цілющі властивості. В якості лікарської сировини використовують як ягоди брусниці, так і її листя. У плодах брусниці містяться вуглеводи, пектинові речовини, каротин, аскорбінова, лимонна, яблучна, винна, бензойна (володіє антисептичною дією), оцтова та інші органічні кислотні мікроелементи.

Ягоди і вичавлений сік вживають як протицинготний і загальнозміцнюючий засіб, при легких формах гіпертонії і в ряді інших випадків.

Брусничная вода є легким проносним, хоча використовується в першу чергу як освіжаючий і тонізуючий напій. Крім того, ягоди брусниці в народній медицині радять вживати після занадто рясної жирної їжі.

Листя брусниці містять глікозид арбутин, флавоноїди, гіперозид, лікопін, дубильні речовини, органічні кислоти. Лікарська використання їх вельми різноманітне.

Декоративність квітучою і плодоносної брусниці можна використовувати в самих різних композиціях, в тому числі — на альпійських гірках.

Сорту

Українські вітчизняні сорти брусниці відсутні в Державному реєстрі РФ зареєстровано три сорти: Костромичка, Костромська рожева і Рубін, які володіють великими ягодами.

У світі в цілому найбільше поширення отримали сорту Корал, Ред Перк, Сану, Сусі, Эрнтезеген і Эрнтекерн. Менш відомі сорти польської селекції, такі як Руно Белявске, володіють підвищеною морозостійкістю.

Майже всі сортові брусниці відрізняються високою врожайністю — до 0,8—1,0 кг на 1 м2 (в середньому вдвічі більше дикорослої лісової брусниці).

Якщо використовувати несортовую брусницю, для пересаджування в садок треба вибирати для заготівлі живців або насіння кущики з великими і численними ягодами.

Агротехніка

Оскільки в промисловому масштабі брусницю практично не вирощують, чітко розробленої агротехніки її вирощування не існує. Всі наведені нижче рекомендації є орієнтовними.

Вибір місця

Брусниця віддає перевагу кислі пухкі родючі ґрунти, насамперед торф’яні, шар яких краще насипати штучно зважаючи на відмінність звичайної городньої землі з звичним для брусниці субстратом. Але якщо ділянка розбитий на осушенном торфовищі, можна спробувати обійтися звичайним пескование грунту на відносно невелику глибину.

Грунт повинен бути вологим (брусницю можна вирощувати навіть на ділянках з високим заляганням грунтових вод). Вона любить добре освітлені місця, але може рости і в негустому півтіні. Брусницю можна вирощувати і в контейнерах, в цьому випадку в якості грунту використовується верховий торф з піском у пропорції 2:1 для молодих рослин і 1:1 — для дорослих, але можливі й інші субстрати, які бажано збагатити мінеральними добривами, головним чином калійними і фосфорними. Свіжих органічних добрив брусниця не любить.

Способи розмноження

Брусницю можна розмножувати як вегетативно, так і насінням.

Вегетативне розмноження

Оскільки в дикій природі брусниця розростається завдяки повзучому кореневища, зручніше всього розмножувати її кущами з підземними стебловими пагонами або вже розвинувся до рівня надземних молодими пагонами з частиною кореневища. Можливо розмноження звичайними живцями (їх нарізають у квітні, липні або пізно восени по 3-7 см завдовжки) і частинами кореневища завдовжки 15-20 см

Насіннєве розмноження

Цей вид розмноження застосовується рідко. Насіння висівають або пізно восени (можна разом з давлеными ягодами або в суміші з піском, що дозволяє розподілити їх більш рівномірно), або навесні після 2-3-місячної холодної стратифікації.

Посадка

Укорінені живці або підросли однорічні сіянці при висадці на постійне місце заглиблюють в грунт так, щоб коренева шийка перебувала на 2 см нижче її поверхні (загальна глибина посадки виходить 5-8 см). На 1 м2 можна розмістити 10-12 рослин.

Відразу після посадки брусницю необхідно добре полити і бажано замульчувати деревними залишками (тирса, тріска) або сфагнумом, що дозволяють краще зберігати вологу.

Обрізка, формування куща

Обрізка зважаючи будови куща і її малого зростання брусниці не потрібно, однак періодично варто видаляти слабкі, хворі та отримали механічні пошкодження пагони.

Поливи
Підживлення

Для отримання хорошого врожаю брусницю необхідно підгодувати 5-6 разів за сезон. Навесні і на початку літа їй бажано давати розчини азотних добрив в слабкій концентрації, протягом літа — калійні і фосфорні добрива.

Інший догляд

У разі якщо брусниця росте в торфово-піщаному субстраті і прикрита мульчею, розпушування їй не потрібно, та ж сама мульча захищає її від появи бур’янів, але якщо вони все ж будуть з’являтися, їх треба своєчасно видаляти.

У центральних регіонах і південніше зимує без укриття. У північних областях пізні весняні заморозки іноді можуть пошкоджувати квітучі пагони, тому там, де є ймовірність подібних похолодань, брусницю зазвичай вкривають нетканим матеріалом.

Особливості збору і зберігання врожаю

Збирати брусницю можна починати після досягнення ягодами характерною забарвлення, а закінчити збір до початку стійких осінніх похолодань.

Ягоди можуть зберігатися у свіжому вигляді дуже довго завдяки антисептичним властивостям містяться в них речовин, причому на півночі особливо цінується спроможність брусниці не втрачати смак після заморожування-розморожування. Традиційно в північних регіонах брусницю зберігали, розклавши на горищі шаром 3-5 см і дозволяючи їй повністю промерзати на зиму.

Шкідники і хвороби

Брусниця вкрай різко заражається звичайними для садових культур хворобами, але може пошкоджуватися жуками — листоедами, гусеницями і листовійкою, у зв’язку з чим її бажано профілактично обробляти інсектицидами (до цвітіння і після сбораягод).

Короткий опис статті: збір брусниці у фінляндії Брусниця — маленький вічнозелений (вона зберігає листя навіть під шаром снігу) чагарничок від 5 до 30 см заввишки і до… брусниця,фрукти і ягоди

Джерело: Брусниця | Osadovod — Все про саду, городі та дизайні