Брусниця і брусничний чай: величезна користь в маленькому рослині

Брусниця і брусничний чай: величезна користь в маленькому рослині

Здавна люди вивчали властивості рослин, накопичуючи знання і досвід, і застосовували їх з користю для свого організму. Збираючи дикорослі ягоди, різні трави, народні цілителі з’ясовували, який вплив вони можуть зробити на людину, і тепер всі ми користуємося перевіреними, надійними рецептами наших предків. Такий напій, як брусничний чай. був відомий слов’янським народам задовго до того, як був завезений чай з Китаю або Індії.

Сама брусниця росте в основному в хвойних лісах, звідси ще одне його назва, борова ягода. Кущик брусниці невеликий, такий же вічнозелений, як і ті сосни, серед яких вона зустрічається, відноситься це рослина до сімейства вересових. Розростаючись іноді величезними плантаціями,брусниця зацвітає в кінці травня, початку червня і її білі з рожевим відтінком дрібні квіти виділяють ніжний аромат. До вересня дозрівають ягоди брусниці, дуже яскраві червоні кульки яких прикрашають розгалужені кущики. Ягоди традиційно використовують як у свіжому вигляді, так і у вигляді компотів, варення й інших кулінарних насолод, а ось брусничний чай готується з листя рослини.

Брусниця, як і багато інші лісові ягоди має унікальний набір корисних речовин, у складі її ягід вітаміни А, Е і вітамін С. Гармонійно збалансований склад органічних кислот, яблучної, лимонної, саліцилової, є каротин, глюкоза, пектин, фруктоза і цілий комплекс мінералів – залізо, магній, калій, фосфор і марганець. Так як у складі ягід є дубильні речовини і бензойна кислота, то вони не просто самі по собі добре зберігаються, але і можуть застосовуватися як природні консерванти.

Брусниця і брусничний чай: величезна користь в маленькому рослині

Саме листя, а не з ягід брусниці готується брусничний чай, так як вони містять масу корисних для організму людини речовин. У листі є вітамін С, танін, арбутин, карбонові кислоти, гідрохінон, винна і галова кислота, хінін і мінерали.

Кому корисний брусничний чай

В лікувальних цілях брусничний чай, в основному, рекомендують приймати при виникненні проблем із сечостатевою системою. В народі давно використовували відвар брусниці при нічному нетриманні у дітей.

Як листя, так і ягоди діють як м’який сечогінний засіб. надають в’яжучу дію і є природним антисептиком. Чай з ягодами і листям призначається при простудних захворюваннях, особливо при підвищенні температури, коли підвищується спрага і потрібно заповнити рідину в організмі. Чай з брусниці корисний при невротичних розладах, анемії, допомагає хворим, які страждають на ревматизм, знижує ризик розвитку інсультів, так як позитивно діє на судини і має протисклеротичний ефект.

Відвар брусничного листа рекомендований не тільки для ревматиків, але і для тих, хто страждає від подагри. Камені нирок і сечового міхура під впливом брусничного чаю розчиняються і безболісно виводяться з сечею. Тим, хто хворий на цукровий діабет, слід звернути увагу на це просте, але дуже дієвий засіб, брусничний відвар. У народі чай з брусниці пили при занепаді сил, втоми, після тривалих хвороб. Такий чай додавав бадьорості і усував слабкість і анемію, відмінно відновлював сили і здоров’я. Одночасно з чаєм з листя добре вживати і ягоди брусниці. Вони потужний джерело вітамінів, але при цьому прекрасне антисептичний засіб, що діє не тільки на шлунково-кишкову систему, але і на легеневу та серцево — судинну.

Ще одна дія брусниці — це позитивний вплив на гостроту зору: ті, хто п’ють брусничний чай та їдять ягоди брусниці в будь-якому вигляді, відзначають поліпшення зору, якщо з цим були проблеми.

Як правильно готувати брусничний чай

Брусниця і брусничний чай: величезна користь в маленькому рослині

Якщо ягоди брусниці збирають на початку осені, то брусничний лист, навпаки, починають заготовляти ще до того, як рослина зацвіте. Є і осінній збір, коли вже відійшла ягода, і кущики стоять зелені. Просушування листя повинна бути в такому місці, де є провітрювання, але немає прямого сонячного світла. Краще всього під навісом, розклавши тонким шаром зрідка перевертаючи, до висихання.

Чай з листя готується просто: на склянку або чашку окропу потрібно всипати одну чайну ложку сухого подрібненого листа, після чого дати настоятися півгодини і можна приймати незадовго перед їжею три рази в день. Зазвичай такий чай призначається як лікарський засіб при гастритах, особливо хронічних і диспепсичних процесах у кишечнику, так як при такому способі заварювання в чаї багато дубильних речовин.

Ще один варіант приготування настою з брусничного листа. Тут рецепт трохи іншою: на дві склянки окропу беруть чотири чайних ложки листків і ставлять на водяну баню, в посуді під кришкою на п’ятнадцять хвилин. Після охолодження проціджують, долив потім до повного об’єму, приймають так само як і чай, перед їжею, приблизно за півгодини.

звичайний метод — лист брусниці заварити у заварному чайнику і пити як звичайний чай з додаванням меду.

Якщо вам сподобалася стаття, поділіться нею з друзями:

Короткий опис статті: збір брусниці Особливо корисний брусничний чай і ягоди брусниці для відновлення зору. Чим же ще корисна ця ягода? брусничний чай

Джерело: Брусниця і брусничний чай: величезна користь в маленькому рослині